De Sociale Alliantie is een landelijk netwerk dat zich inzet voor condities die arme en kwetsbare mensen nodig hebben voor een leefbaar bestaan. In 2014 hebben we een verkenning gedaan naar de Sociale Coöperatie. www.socialealliantie.nl

Nieuws

Nieuws

Op deze pagina vindt u een overzicht van al het nieuws rondom de Sociale Coöperatie.

 

12 juli: Collectieve Redzaamheid; PEER ‘M! uit de armoede

PEER ‘M uit de armoede, ga voor bestaanszekerheid! Een nieuw initiatief in de provincie Limburg met de nadruk op de weg van het bestrijden van armoede naar het waarborgen van bestaanszekerheid.

Armoede is van alle tijden. En armoedebestrijding ook: een ‘behandeling’ voor een individuele aandoening. De beste route uit de armoede is de route die je sámen neemt. Sociale coöperaties nemen die route: sámen uit de armoede, op weg naar bestaanszekerheid. Herken je die beweging? Dan ben je op de goede weg! Start peering! Meer weten? Ga naar PEER-M.nu.

Op donderdag 29 juni vond er een netwerkbijeenkomst, ‘De Kracht van Limburg’, van ‘De Vereniging Limburg’ plaats in de SIF fabriek in Panningen. De eerste PEER ‘M folders werden hier uitgedeeld. Bekijk de folder hier:
Buitenzijde
Binnenzijde

20 juni: Social Talk met Amargi

Op dinsdag 20 juni wordt een nieuwe Social Talk georganiseerd. Nicole Estejé gaat in gesprek met Amargi, een vereniging van mensen die zichzelf willen bevrijden van geldzorgen. Kijk voor meer informatie bij Bijeenkomsten.

25 maart: Festival “We Doen Het Zelf Wel”

Op zaterdag 25 maart vindt het “We Doen Het Zelf Wel”-festival plaats; een uniek festival voor actieve burgers met een warm hart voor hun gemeenschap. Kijk voor meer informatie bij Bijeenkomsten.

De Vrije Uitloop bij Koffietijd

Sociale Coöperatie ‘De Vrije Uitloop’ uit Breda is gevolgd door HUMAN voor de documentairereeks “We doen het zelf wel”. In kader daarvan was Erna Smeekens, initiatiefneemster van De Vrije Uitloop, op vrijdag 24 maart 2017 te gast bij Koffietijd. Samen met programmamaakster Susan Koenen sprak zij over de documentairereeks en het bijbehorende festival dat plaatsvindt op zaterdag 25 maart.

Wilt u het fragment terugkijken? Dat kan via deze link.

Televizie-uitzendingen “We doen het zelf wel” HUMAN

Sociale Coöperatie ‘De Vrije Uitloop’ uit Breda is gevolgd door HUMAN voor de documentairereeks “We doen het zelf wel”. In deze reeks worden verschillende initiatieven gevolgd waarbij actieve burgers het heft in eigen hand nemen. De aflevering met De Vrije Uitloop was de eerste uit een reeks van zes.

De afleveringen zijn te bekijken via: https://www.human.nl/we-doen-het-zelf-wel/afleveringen.html .

Boodschap van staatssecretaris Klijnsma aan gemeenten in Nederland

Onlangs was staatssecretaris Klijnsma te gast in onze Social Talk (zie filmpje), waarin zij een oproep deed aan alle gemeenten in Nederland die nog geen Kindpakket beschikbaar hebben. Op 20 september 2016 kondigde zij in een Kamerbrief aan dat het kabinet vanaf 2017 ieder jaar opnieuw 100 miljoen euro extra ter beschikking stelt voor kinderen die opgroeien in gezinnen met weinig geld. Deze kinderen moeten net als ieder ander kind de kans hebben om mee te doen in deze maatschappij.

Een Kindpakket wordt beschikbaar gesteld door gemeenten en bestaat uit alle dingen die een kind nodig heeft om mee te kunnen doen. Het gaan om spullen, in natura, die rechtstreeks voor de kinderen zelf beschikbaar moeten komen. Wilt u meer informatie over het Kindpakket, bekijk dan bovenstaande Social Talk of lees de brief van de staatssecretaris via deze link.

Over Sociale Coöperaties
In de Social Talk wordt ook gesproken over Sociale Coöperaties. Sociale Coöperaties zijn collectieven van burgers die de handen uit de mouwen steken om te proberen hun eigen situatie te verbeteren.

Op deze website kunt u meer informatie vinden over Sociale Coöperaties; informatie voor initiatiefnemers en voor ambtenaren. Lees bijvoorbeeld het beleidsstuk Sociale Coöperatie: anders denken en doen of lees meer over het Bijzonder Statuut, een instrument om de juridische constructie van burgercollectieven te verstevigen en hun samenwerkend vermogen met de overheid en andere organisaties te vergroten.

Op de website www.initaitef.nu stellen enkele Sociale Coöperaties zich voor en laten zij zien wat ze doen. Op deze website kunt u ook alle eerder gehouden Social Talks terugkijken.

Heeft u vragen over Sociale Coöperaties, neem dan gerust contact met ons op.

Conferentie “Sociaal ondernemen met een uitkering” op 10 februari 2017

Op vrijdag 10 februari 2017 wordt in Den Bosch de conferentie “Tussen wil en wet, sociaal ondernemen met een uitkering” georganiseerd door de Sociale Alliantie, Stimulansz, Stock5, Movisie en Cordaid. Tevens wordt medewerking verleend door:

  • Pieter Hilhorst, politicoloog en publicist
  • Raf Janssen, socioloog en wethouder Sociale Zaken gemeente Peel en Maas
  • Sociale coöperaties uit de praktijk

Meer informatie over deze conferentie vindt u hier.